Opskrift på nemme og labre donuts (en opdatering af en klassiker)

Jeg har altid troet at det var en videnskab at lave donuts fra bunden – men det er faktisk nemmere end man lige tror, så det er bare med at kaste sig ud i det. Det sværeste ved at lave donuts, i hvert fald de her, er den lange hæve-tid, for når jeg vil have donuts, så vil jeg sgu have donuts med det samme!  Det gik dog og fordi jeg lavede dem sammen med Nicoline, så ventetiden gjorde mig egentlig ikke så meget. Vi snakkede, spiste frokost og drak os igennem utallige kopper kaffe, så det var en ret god måde, at bruge en formiddag. Her er opskriften:

Du skal bruge:
1/4 l mælk
100 g sukker
75 g smør
25 g gær
ca. 600 g hvedemel
1 tsk vaniljesukker
En smule salt
Solsikkeolie
2 æg

Læs også: En nem og krydret ‘ikke opskrift’ med tyrkisk sucuk #yesplease

Varm mælken op til lige under kogepunktet. Kom sukker, smør og salt i en skål og hæld så den varme mælk over. Rør rundt og lad det afkøle til ca. 37 grader. Smuldr den friske gær ned i melet sammen med vaniljen og tilsæt herefter den lune væske og æggene. Ælt dejen glat og smidig. Form dernæst dejen til en kugle og drys den med mel. Læg den i en skål og lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse, hvilket ca. tager 1 time.

Så er det bare på jagt efter ting, som I kan udstikke de små basser med. Vi brugte hvad der lige var i skabene og det endte med at blive et stort glas og et låg fra en vinflaske. Rul dejen ud på et meldrysset bord og udstik den i cirkler ca. 8 cm i diameter og stik endnu et stykke ud, i midten af cirklen. Jeg legede lidt med forskellige størrelser og tykkelser – og kom frem til at en tykkelse på ca. 1,5 er rigtig god – men de kan også sagtens være tykkere.

Læs også: Min nemme opskrift på kylling i teriyaki sauce (it’s so damn good)

Læg dem på bagepapir og lad dem hæve tildækket i yderligere 15-30 min. og varm herefter en gryde med olie op til 180 grader. Hvis du ikke har temperatur-måler, så satte jeg vores komfur på ‘6’ hvor ‘9’ er det højeste. En god mellem varme.

Når olien har fået den rette temperatur, så kan man komme 2-3 donuts i ad gangen ned ad gangen. De skal hæve og blive gyldne men ikke brændte. Er temperaturen god, så tager det ikke mere end et enkelt minut, hvor hver side af the donut får omkring 30 sekunder. Tag de færdige donuts op af olien, læg på dem et stykke køkkenrulle og lad dem køle af. Når de er kolde, så er de klar til pynt og det er den sjoveste del!

Michelle

Jeg køber lidt for mange sko, drikker nok lidt for meget kaffe og så elsker jeg at tage billeder af alt på min vej. Tak fordi I kigger med!

22 Comments
  1. Tænkte på, om du kunne lave et indlæg omkring hvilket udstyr du bruger til at tage dine billeder linse kamera osv. Jeg ved godt, at du har lavet noget lignende, men måske et hvor du går mere i dybden og forklare hvor mange mm. din linse er, hvorfor du har valgt den og hvad du gør for, at sikre dig, at du får det bedste resultat ud af det :D

    xxx
    http://emiliecberg.blogspot.dk/

  2. Nøøj, hvor ser de lækre ud! Utroligt fine. Dem vil jeg helt sikkert snarest kaste mig ud i at bag – det lyder jo slet ikke så svært, som jeg havde troet.

  3. Hvor mange bliver der af opskriften og hvor tyndt skal jeg rulle dejen ud? Håber du kan hjælpe:-)

  4. Hvilken slags olie bruger du til at koge dem i? :o) Tror det bliver til en gangs fredagsslik

    1. Ih nu er det ved at være længe siden, men mener vi brugte solsikkeolie – måske rapsololie :)

      Held og lykke! :)

  5. Skal det gå lynhurtigt en dag dobutcravingen trænger sig på kan jeg varmt anbefale Therese fabulous baker brothers’ opskrift på sticky donut fingers. De er på ingen måde klistrede når færdige, og tager ingen tid at lave, så sæt olien over som det første

  6. Iiiih, hvor lækkert :) Ved du om man kan lave dem dagen i forvejen og blot overtrække dem med glasur inden man får gæster? Eller bliver de hurtigt kedelige af at ligge?
    :) Julie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.