5 overvejelser vi gjorde os inden vi købte hus

Inden vi købte hus

5 overvejelser vi gjorde os inden vi købte hus

Inden vi købte hus, så gjorde vi os de her 5 overvejelser. Der var mange flere, men jeg har forsøgt at skære det ned! Forhåbentlig kan jeg sætte nogle tanker igang hos dig, som overvejer at købe bolig, skifte bolig eller noget helt tredje. Det er ikke noget vi snakker så meget om for tiden, da vi er mega glade for hvor vi er, men jeg ville dele mine tanker alligevel, da det er spørgsmål, som går igen i min indbakke.

Det her er altså ikke et forsvar af vores bolig. Jeg elsker hvor og hvordan vi bor, men jeg tror, at mange ikke tænker over de her ting. Det er i hvert fald mit indtryk, når vi snakker med venner rundt om vores runde spisebord.

1. Vigtigt at vi kunne betale husleje

Øh. Ja, selvfølgelig, tænker du sikkert! Men jeg mener. Vi skal også kunne betale, hvis én af os (eller begge) mister vores arbejde. Vi havde kigget meget på budget, inden vi var klar til at rykke på denne bolig og vi kiggede på både dagpenge og barsel. Kan vi betale både bil og bolig, hvis vores indkomst blev betydeligt mindre? Kan vi nøjes med én indkomst, hvis en af os (mest mig, lol) beslutter sig for at holde pause på arbejdsmarkedet? Den slags ting.

Det kan vi i vores nuværende bolig og det er en ting, som gør at jeg kan sove godt om natten. Så husk at have det i tankerne, når du skal skal købe bolig eller flytte. Vi har begge fine indkomster nu, men der kan ske så meget, så hellere bo lidt billigere.

Læs også: 4 eksempler på døgnrytme og søvnrutiner (baby’s første år)

Inden vi købte hus

2. For meget plads

Vi havde egentlig ikke snakket børn, sådan rigtigt, før vi flyttede i hus, men det var selvfølgelig vigtigt for os at have plads til at vokse. Jeg synes, det er flot at man kan bo på mindre plads, men efter at have boet i lejlighed i så mange år, og løbende have solgt ud af mine ting, hver gang noget nyt skulle ind (det stopper jeg dog ikke helt med) så er jeg bare i en periode, hvor jeg gerne have god plads – og så har jeg også lyst til at være omgivet af mine ting, uden at jeg føler at skabene ikke kan lukkes.

Så. Mere plads er ikke altid det rigtige for en, men for mig, så er det bare supervigtigt, og skal du have børn (eller andet som kræver plads) i den nærmeste fremtid, så vil jeg altid anbefale, at købe større end du har behov for. Hvis du har lyst og råd, selvfølgelig.

3. Tvang

Vi skulle, udover alle de ‘kedelige’ ting (såsom at have råd til at bo på dagpenge eller barsel) selvfølgelig også elske det sted, som vi endte med at bo i. Dengang vi købte vores gamle lejlighed, så blev vi enige om, at vi godt kunne se os bo her i mange år – og at vi nok skulle klare den, hvis der kom en ny boligkrise eller andet – og derfor var tvunget til at blive boende, fordi vi kun kunne sælge med tab. Det er det samme her. Vi kan sagtens være glade, hvis vi en dag bliver ‘tvunget’ til at blive boende. Så. Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med for mange ting.

Læs også: Sådan kan du tage bedre billeder + mine 5 tips til et flottere Instagram feed

Inden vi købte hus
Inden vi købte hus

4. Location location location

Det er svært med lige den her. For når du bor i *the city* eller andre populære områder, så er du ret godt sikret ift. værdistigning af din bolig. Der er ikke noget i livet, som er sikkert selvfølgelig, men bor du i Risskov eller Højbjerg, så er det højst sandsyndligt at du kan få dine penge tilbage ved et evt. salg, så det er værd at tage med, når du køber en dyrere bolig der.

Det er ikke ligeså sikkert her hvor vi bor nu, men vi har taget en chance og så må vi se hvordan det ender. I Aarhus (som stadig var Aarhus, selvfølgelig) så boede vi i ‘udkanten’ af Aarhus C, men på de få år vi nåede at bo der, så voksede byen bare meget og det gav pote. Vi tager endnu en chance ved at bo her, en betydeligt større en, men det er også noget, som du skal/kan have i baghovedet når du kigger bolig. Tror du på området? Måske du kan finde the diamond in the rough.

5. Det er så dyrt…

… som i dyrt. Så hav penge i budgettet til det hele. Og tænk ikke kun på hvad du skal afdrage på lånet hver måned. Der er ofte meget mere! Skøde, ejerskifteforsikring, omg. Det koster. Vi har købt et gammelt hus, så det er selvfølgelig meget dyrere end nybyg, løbende, men selvom du bor i en bolig, hvor du ikke skal lave ret meget, så løber de mange Bauhaus turer alligevel op.

Lige en 6’er

Vi har købt 3 boliger sammen. Den første lejlighed var et konkursbo midt i byen. Lige efter finanskrisen. Den anden bolig stod også tom, fordi ejerne var flyttet til København. Det her hus, som vi bor i nu, havde også stået tomt i over et år, da ejerne (og dem som havde bygget huset) var kommet på plejehjem. Hvor vil jeg så hen med det her? Jeg ville blot dele noget, som har været fælles for dem alle – de har været tomme. Der kan være penge at spare, ved at købe boliger, som står tomme. Eventuelle købere kan nemlig (det er i hvert fald min teori) have svært ved at se sig selv i boligen eller se for sig, hvordan rummene kan bruges. Jeg har snakket med flere om dette, også ejendomsmæglere, og der kan sgu være noget om det.

Så er du kreativ, så kig efter tomme boliger. Der kan nemlig være lidt penge at spare. Altså det kan der være. Sommetider, så står boliger, som er til salg længe og bliver tomme, da sælger flytter – fordi prisen er for høj og ingen springer på.

Læs også: Min fødselsberetning med Vera

inden vi købte hus

5 overvejelser vi gjorde os inden vi købte hus

Voila! De 5 overvejelser vi gjorde os inden vi købte hus! Eller 6 er det vel! En form for huskeseddel inden huskøb. Eller en guide til huskøb om man vil. Som altid, så hænger jeg ud ovre på Instagram og jeg kunne rigtigt godt tænke mig at høre dine tanker.

Feel free to share
Subscribe
Notify of

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Kommentarer
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Læs også
Kylling i teriyakisauce (få tømt ud i køleskabsskuffen)
Indisk curry med kylling *din nye yndlingsret sgu*
Asiatisk omelet (som kan spises morgen, middag og aften)
Asiatiske restauranter i Aarhus (7 steder som du SKAL kende)
4 eksempler på døgnrytme og søvnrutiner (baby’s første år)
Sådan kan du tage bedre billeder + mine 5 tips til et flottere Instagram feed
20 ting du skal komme i kurven når du besøger et asiatisk supermarked
Min simple opskrift på asiatisk kyllinge-suppe (som er SÅ god hvis du har ondt i...