10 ting du skal vide om Japan (inden du ankommer til landet)

Nå, jeg er småt tilbage til hverdagen (omend jeg stadig er jetlagged og er på min 3. kop kaffe her klokken 7 om morgenen) men jeg tænkte, at jeg hellere måtte strikke denne lille guide sammen, inden jeg kom for langt væk fra turen igen. Selvom du ikke planlægger en tur til Japan, så synes jeg, det er interessant læsning alligevel:

10. Du skal kun lære et enkelt ord

Jeg tvang mig selv til at lære et par rejsefraser inden afrejse – og jeg kom slet ikke til at bruge nogen af dem. Det første ord jeg lærte mig selv, inden vi tog afsted, var arigatou, som skulle betyde ‘tak’. Japanere forstå selvfølgelig godt ordet, men der er ingen der siger det, da det ikke er så brugt i daglig tale.

Man kommer meget længere med et sumimasen, som jeg stadig ikke helt fatter betydningen af (ordet betyder nemlig SÅ mange ting) men det betyder bla.a. ‘undskyld mig’ (hvis du skal spørge om vej, for eksempel) og et almindeligt ‘undskyld’. Man kan også bruge sumimasen som et form for ‘tak’ hvis nogen holder døren for dig eller en anden form for gestus, hvor du gerne vil takke dem. Man kommer forresten også langt med et lille buk.

9. Du skal ikke give drikkepenge

Noget af det første jeg undersøger, hvis vi skal ud og rejse, er om man skal betale drikkepenge. Jeg vil nemlig nødigt fornærme nogen ved ikke at give nogen eller give for lidt, men i Japan er det heldigvis nemt. Det er nemlig ligesom i Danmark, hvor vi ikke giver drikkepenge og faktisk kan det være fornærmende at gøre det, så husk at lade være med det.

Læs også: Virkelig intim og frisk frokost på Tsukiji fiskemarked (en Tokyo anbefaling)

8. Du skal have wi-fi

Ja, det skal du altså, ellers kan du ikke finde rundt. Det er jo en kæmpe by, så hvis vi ikke havde fået en ‘pocket wi-fi’ af vores AirBnb vært, så ville det være umuligt at finde rundt. De kan lejes i lufthavnen eller på nettet, inden afrejse.

7. Du skal slæbe rundt på dit eget skrald

Der er ikke særligt mange skraldespande, så sørg for at tage dit eget skrald med dig, indtil du (endelig) finder en. Det er ikke naturligt at gå og spise på gaden i Japan (eller drikke kaffe, for den sags skyld) så skraldespande er der ikke mange af.

6. Alt hvad du har hørt om toiletterne.. passer!

Shit, jeg savner mit varme toiletsæde, nu hvor jeg hjemme i Danmark. Generelt, så er toiletterne i Japan simpelthen så rene og sjove, og det er uanset om du er hjemme, på restaurant eller i metroen. Der er en knap til at skylle ud, en knap til at skylle dig selv og så kan du tilmed sætte lyd på (vandfald og regnskov, anyone?), så dem ved siden af ikke ved hvad du laver derinde.

5. Bliv ikke bange når de råber af dig når du træder ind på en restaurant

Jeg ved stadig ikke helt hvad de råbte efter os hver gang, vi trådte ind på en restaurant, det er både tjenerne og hele køkkenpersonalet, som alle råber til en når man træder ind,  og det er altså ret skønt. Et farvel-råb får man naturligvis også.

Læs også: 10 gode restauranter i Tokyo (en stor rejse- og spiseguide til Tokyo)

4. Du skal lære at spise med pinde

Du finder ikke ‘almindeligt bestik’ de fleste steder, og jeg har læst mig frem til, at de faktisk mener at bestik giver en dårlig smag i munden. Det giver mening for mig, da jeg også helt vil spise med træ, hvis jeg kan komme til det.

3. Du skal besøge 7-eleven

Ja, jeg havde godt læst om de japanske 7-Elevens inden vi rejste, men de endte alligevel med at overraske. Vi handlede ikke i supermarkeder, men derimod i de mange forskellige 7-Elevens, da de simpelthen havde det største udvalg af god og billig mad. Suppe? Intet problem. Skal din ret varmes op? Intet problem. Mangler du en t-shirt? De hænger derovre. En god kop kaffe? Ja, det kan du også få på den fancy maskine. Skal du bruge en printer? No, problemo. 

2. Du skal ikke blive bange for folk med masker

Næsten i Tokyo alle har kirurg masker på, men det er altså ikke fordi, at der en dødelig sygdom i omløb. De vil bare ikke blive forkølede (for så skal de jo tage fri fra arbejde og det går jo ikke) eller smitte dig, hvis de selv er syge. Det er faktisk vildt hvor hurtigt man vænner sig til at alle har masker, og vi købte da også et par masker fordi… Ja, det blev vi ligesom bare nødt til fordi vi var i Tokyo og så kan de fås i alle 7-Elevens for en slik.

1. Du skal spise, spise spise!

Vi spiste ikke et dårligt måltid overhovedet. Tempura, sushi og ramen. Yes, det hele smagte så godt! Maden er Japan er helt fantastik, men forsøg så vidt muligt, altid at spise op! Det er nemlig uhøfligt at lade mad blive på tallerken og lad være med at bestille mere, hvis du er i tvivl om du kan spise op.

Japan, du er the bomb. 

Michelle

ALWAYS HUNGRY, NEVER BORED. Welcome to my humble abode and little part of the internet where I write about making a career in blogging, great food and travels.

8 Comments
 1. Jeg var i Japan i 1 måned med et gymnastikhold for små 12 år siden. Vi boede hos private familier størstedelen af turen hvilket var en kæmpe oplevelse. Derudover var vi en hel del på skoler hvor vi underviste i gymnastik og spiste med børnene. Alt i alt kan jeg nikke genkendende til alt du skriver og jeg sidder lidt og drømmer mig tilbage til mit absolut yndlings rejse so far. Skal uden tvivl tilbage dertil inden længe. En lille anbefaling hvis man har længere tid i landet er det nordlige område Gunma, som er det smukkeste grønneste mest frodige jeg nogensinde har oplevet. Der er masser af naturlige kilder og masser af fællesbade som bare skal opleves!

  1. Ej, hvor spændende! Ved du så hvad pokker de råber efter den når man træder ind på deres restauranter? Synes, det var en spændende men sjov oplevelse.

   Jeg tjekker Gumna ud, har jeg aldrig hørt om :)

 2. Fedeste indlæg!
  Gad SÅ godt til Japan og det her indlæg gav mig da ikke mindre lyst.

  Det giver et rigtig godt indblik i ting som man måske ikke lige tænker over :)
  Elsker dine Japan indlæg! <3

  1. Fedt, tak, Isabella! :)
   Jeg vil virkeligt også gerne tilbage….. Håber, at du kommer afsted :)

 3. Dejligt at du har haft så god en oplevelse i Tokoy! Hver gang jeg er i Japan (eller andre steder hvor gadeskiltene er komplet uforståelige, og byplanlæggerne måske har tænkt lidt ‘ud af boksen’) bruger jeg appen Maps.me. Med den kan du blive guidet rundt, uden at bruge wifi!
  Sumimasen er en høflighedsfrase der bærer elementer af ‘undskyld mig’, ‘må jeg have lov’ og til en vis grad også tak. En egentlig tak udtrykkes arigatou gozaimasu – har du ikke gozaimasu med, aner de ikke hvad du siger. I det hele taget er det svært for mange japanere at forestille sig, at lydene der kommer ud af en gajjins mund skulle være japanske ;)

  1. Ah, den app kender jeg slet ikke! Den tror jeg, at vi skal have med næste gang vi rejser til udlandet med de mærkelige skilte, så mange tak for det tip! :)

   Ha ha, tak for forklaring. Og ja, folk blev meget overraskede generelt, når man ville spørge dem om noget. Også på engelsk. Meget lukket folk på mange punkter men jeg er sgu vild med dem alligevel :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.